Fernando Arias van Oordt

Advies, planning, projecten

Impact op het energielabel

Bij het kopen van lampen, een huis en nog veel meer is het tegenwoordig altijd terug te vinden. Het energielabel. Wat is het energielabel nu precies en wat betekent dit voor u? In dit artikel zullen we dieper ingaan op het energielabel en wat er aan gedaan kan worden om deze score te verbeteren.  

Wat is het energielabel?


Het engergielabel geef in een oogopslag weer hoe energiezuinig een woning of bepaalde producten zijn. Aan het begin van 2015 hebben alle woningen een voorlopig energielabel gekregen. Dit is gebaseerd op het bouwjaar van het huis. Het energielabel is erg handig voor kopers en huurders omdat een energiezuinig huis een lagere energierekening met zich meebrengt, minder CO2-uitstoot en dus beter voor het milieu is.

De meeste huizen hebben een energielabel tussen A en G. Huizen die zeer zuinig zijn kunnen een label van A++ (groen) hebben. Dit zijn vaak huizen die met de nieuwste technieken en materialen zijn gebouwd. Een huis dat zeer onzuinig is wordt aangeduid met het energielabel G (rood). Om het energielabel te kunnen berekenen wordt gebruik gemaakt van de Energie-Index (EI). Op basis van deze score wordt een energielabel toegekend aan een huis. Het energielabel is niet alleen van toepassing op huizen, zo is het terug te vinden op een reeks aan producten die gebruik maken van energie. 

Het energielabel berekenen


Om de energiezuinigheid van een woning te kunnen bepalen kijken experts naar ongeveer tien kenmerken. Enkele van deze kenmerken zijn:

  • Bouwjaar van de woning
  • Woonoppervlakte
  • Het type woning (Hoekwoning, vrijstaandhuis, appartement, etc.)
  • Is er dubbel glas geinstalleerd
  • Isolatie van de woning
  • Verwarmingssystemen
  • Ventilatiesysteem
  • Zonnepanelen

Energielabel aanpassen


Aan het begin van 2015 heeft iedereen een voorlopige energielabel ontvangen. Als er maatregelen zijn getroffen om de energiezuinigheid van een huis te verbeteren is dit nog niet meegenomen in dit energielabel. Hoe kan je het energielabel aanpassen als iemand bijvoorbeeld zijn huis wilt verkopen of verhuren? Dat kan online via DigiD. De woningeigenaar kan inloggen op de volgende website: www.energielabelvoorwoningen.nl. Op deze website kunnen de aanpassingen aan een woning worden verwerkt. In sommige gevallen is er digitaal bewijs nodig. Dit kan door: foto’s, bouwtechnische rapporten en facturen. Vervolgens wordt de aanvraag goedgekeurd door een erkend deskundige en wordt het label online in de database geregistreerd.

Hoe kan je het energielabel verbeteren?


Om het energielabel van jouw huis te kunnen verbeteren wordt er gekeken naar meerdere factoren. Afhankelijk van de situatie zijn er verschillende oplossingen mogelijk. Het is daarom altijd het beste om met een adviseur te bekijken welke maatregelen passen bij een woning. Wonka kan hierbij helpen. Wij kunnen een rapport opstellen hoelang het zou duren voordat de investering wordt terugverdiend en welke kosten er bij komen kijken. 

Enkele oplossingen die voor een beter energielabel kunnen zorgen of zorgen dat de energierekening omlaag gaat zullen we hieronder bespreken.

Wat is de impact van zonnepanelen?


Het plaatsen van zonnepanelen heeft invloed op het energielabel van een woning. Hoeveel is afhankelijk van de omvang van een woning en de totale oppervlakte van de zonnepanelen. Dit betekend dat 12 zonnepanelen op een tussenwoning een veel grotere impact hebben op het energielabel dan een vrijstaande woning. Het type zonnepanelen dat wordt gebruikt maakt niet uit. De overheid kijkt namelijk naar de oppervlakte van de zonnepanelen en gaat uit van een waarde van 120WP per vierkante meter.

Laten we eens kijken hoe zonnepanelen het energielabel in de praktijk kunnen verbeteren. Een tussenwoning met 12 zonnepanelen en een oppervlakte van 116m2 heeft een Energie-Index vermindering van 0,53. Dit huis kan met behulp van zonnepanelen een verbetering zien van label C naar A. Voor een hoekhuis met dezelfde oppervlakte en zonnepanelen zal een Energie-Index vermindering van 0,42 hebben. Dit komt neer op een verbetering van C naar B. Een vrijstaande bungalow die ook 12 zonnepanelen heeft met een oppervlakte van 190 m2 zal een Energie-Index vermindering van 0,24 zien. In dit geval zal het energielabel met behulp van alleen zonnepanelen niet verbeteren. Uit de voorbeelden wordt duidelijk dat dezelfde verbetering niet altijd tot hetzelfde resultaat leidt. Het is daarom altijd verstandig om advies te vragen bij een erkend adviseur zoals Wonka.

Wat is de impact van LED verlichting?


LED lampen kunnen helpen om de energierekening omlaag te brengen. Het gebruik van LED verlichting kan de energierekening tot wel 50 procent reduceren als er nog gebruik wordt gemaakt van oude gloeilampen en halogeenlampen. Net als het energielabel van een huis zijn lampen voorzien van een energielabel. Hierbij is klasse A++ het zuinigst. Let er bij het kopen van lampen wel op dat er een apart energielabel voor de lamp en armatuur aanwezig is. Bij armaturen moet er goed gelet worden op welk klasse lamp gebruikt kan worden. Niet elke klasse is bruikbaar met elke armatuur.

Door het vervangen van twee stuks gloeilampen met 40W LED lampen en een gemiddelde brandtijd van vier uur per dag, per lamp is er een besparing te behalen van 19,20 Euro per jaar. Het vervangen van twee gloeilampen van 60W met LED verlichting kan zelfs een besparing van 28,80 Euro per jaar opleveren voor twee lampen. 
Wat is de impact van een zonneboiler?
Een zonneboiler zorgt voor warm water en is afhankelijk van de temperatuur. Zonneboilers hebben een energielabel waarop het geluidsniveau, energie-efficiëntieklasse, jaarlijkse warmteopbrengst in GJ en jaarlijkse elektriciteitsverbruik in kWh wordt vermeld.

Om de terugverdientijd van een zonneboiler te berekenen moet er rekening worden gehouden met: premies, energiebesparing en de totale kostprijs. Laten we uitgaan dat de prijs van een zonneboiler inclusief btw en plaatsing 3.900 Euro is. Via de overheid kan er een subsidie worden aangevraagd. Laten we uitgaan van het minimumbedrag van 500 Euro. De gemeente heeft een premie van 500 Euro. In dit voorbeeld zal de jaarlijkse besparing 125 Euro per jaar zijn op de energierekening. Met de bovengenoemde bedragen zijn de werkelijke kosten van de zonneboiler 2.900 Euro. Met een jaarlijkse energiebesparing van 125 Euro is de terugverdientijd ongeveer 23 jaar (2.900/125).

Wat Wonka Broeders voor u kan betekenen! 


Wonka Broeders kan u advies geven omtrent het energielabel. Hierbij kunnen wij in kaart brengen hoe u ervoor kunt zorgen dat uw huis een betere energielabel krijgt. Daarnaast zijn wij leverancier van meerdere energiebesparende producten. Naast advies kunnen wij helpen bij het installeren en plaatsen van meer energiezuinige producten.

Wat zegt de klant over ons?