Fernando Arias van Oordt

Advies, planning, projecten

Lichtplannen

Licht heeft een belangrijke functie in elke ruimte! Door zomaar ergens verlichting te plaatsen, zonder hier goed over na te denken, ontloopt u de vele voordelen die licht met zich mee kunnen brengen. Een lichtplan helpt hierbij om inzicht te krijgen wat goede verlichting voor u kan betekenen. 

Wat is een lichtplan 


Een lichtplan is een plan waarin je aangeeft hoe een specifieke ruimte belicht moet worden. Hierbij wordt onder andere rekening gehouden met de uitstraling van het licht en wat voor functie de verlichting heeft. De verlichting in een werkplek heeft natuurlijk een andere functie dan het licht in wc.   

Een lichtplan bestaat uit een plattegrond met een lichtcalculatie. Met behulp van een plattegrond kan de installateur onder andere bepalen wat de locatie van de armaturen zijn, de zaagmaten en hoogtematen. Het totaalverbruik wordt vervolgens aangegeven in het renvooi en op basis hiervan kan het aantal groepen in de meterkast worden vastgesteld. Wanneer bovenstaande informatie is vastgelegd kan met behulp van de plattegrond een prijsopgaaf voor die installatie worden bepaald.  

Waarom is een lichtplan nodig? 


Naast dat een goed lichtplan helpt om de juiste sfeer en functionaliteit van de verlichting in kaart te brengen zijn er meerdere voordelen. Zo kan een lichtplan helpen om energie te besparen waardoor de energiekosten omlaaggaan. Dit is mogelijk door gebruik te maken van de juiste lichtbronnen die geschikt zijn voor de ruimte die belicht moet worden. Daarnaast kan een lichtplan helpen in het kiezen van de juiste prijs-kwaliteitverhouding van de verlichting. Hierbij wordt gekeken naar de: kleurechtheid, lichtkleur, lichtoutput en de lens van het licht.

Wanneer een lichtplan laten opstellen?

 
Iedereen die de mogelijkheid heeft om een lichtplan op te laten stellen zou dit moeten doen. Kosten kunnen worden bespaard op de energierekening en met een lichtplan kan voor de juiste sfeer worden gezorgd. Laten we dit eens bekijken aan de hand van twee voorbeelden: 

Modewinkel: 


Het doel van een modewinkel is om kleding en producten te verkopen. Dat wordt gedaan door alles op een gerichte manier te plaatsen en zorgen voor een natuurlijke verlichting. LED verlichting speelt hierbij een belangrijke rol. Armaturen en lampen zorgen voor de optimale helderheid en spelen een belangrijke rol als marketinginstrument. Door goed gebruik te maken van accent en algemene verlichting kan een aangename sfeer worden gecreëerd. 

Horeca: 


In de horeca is het belangrijk dat gasten zich thuis voelen en de eerste indruk speelt hierbij een grote rol. Met behulp van goede verlichting kan een unieke sfeer worden gecreëerd waardoor gasten zich kunnen ontspannen. Deze aangename sfeer zal er vervolgens toe leiden dat het aantal bezoekers zal toenemen. 

Wat Wonka Broeders voor u kan betekenen


De Wonka Broeders kunnen u helpen door advies te geven en op basis van uw behoefte een lichtplan laten opstellen. Door onze ervaring kunnen wij u helpen bij het opstellen van een lichtplan of het nou gaat om winkelverlichting, industrieverlichting of zelfs de verlichting in uw huis. Bij het opstellen van een lichtplan houden wij altijd rekening met de eisen en limitaties die zich voor kunnen doen in een bepaalde ruimte. Met onze kennis en door gebruik te maken van de laatste licht technologieën kunnen de Wonka Broeders speciaal op maat gemaakte verlichting leveren. 
 
Wilt u weten wat een lichtplan van Wonka Broeders voor u kan betekenen? Neem dan nu contact met ons op.

Wat zegt de klant over ons?