Marc van de Wal

Advies, planning, uitvoering

Overstappen op zonnepanelen

De zon schijnt altijd. Waarom zou u hier geen gebruik van maken door met behulp van zonnepanelen uw eigen energie op te laten wekken? Hierdoor bespaart u niet alleen op energiekosten, maar kan in sommige situaties zelfs aanspraak worden gemaakt op subsidies.  

Voordelen: 


Het is duidelijk dat zonnepanelen tegenwoordig enorm populair zijn. Steeds meer mensen kiezen voor deze duurzame vorm van energieopwekking. Laten we eens kijken naar enkele voordelen die zonnepanelen met zich meebrengen. 

 
 • Geen kosten. Energie die met zonnepanelen wordt opgewekt is gratis. Daglicht is zelfs al voldoende om stroom op te kunnen wekken.

 • Installatie. Het plaatsen van zonnepanelen is erg snel en efficiënt. Een erkend installatiebedrijf zoals de Wonka Broeders kunnen zelfs binnen een dag de panelen plaatsen. (afhankelijk van het oppervlak)

 • Onderhoud. Zonnepanelen bevatten geen bewegende onderdelen en hierdoor is er relatief weinig slijtage. Om de panelen goed te onderhouden is eens in de zoveel tijd een goede schoonmaakbeurt nodig.

 • Levensduur. Met een gemiddelde levensduur van 10 tot 20 jaar zijn zonnepanelen erg betrouwbaar.

 • Subsidies. Door gebruik te maken van zonnepanelen om duurzame energie op te wekken kan aanspraak worden gemaakt op subsidies.


Nadelen: 


Natuurlijk zijn er nadelen met het gebruik van zonnepanelen. Hieronder zullen wij er een aantal benoemen.  

 
  • Plaatsing. Met een schuin dak is het niet altijd mogelijk om de zonnepanelen op de juiste plek te plaatsen doordat er rekening moet worden gehouden met de bestaande helling. In sommige gevallen is het ook niet altijd mogelijk om de panelen op het zuiden te plaatsen (meest ideale locatie).

  • Onderhoud. Zonnepanelen moeten regelmatig worden schoongemaakt. Dat betekent dat iemand hiervoor het dak op moet.

  • Nieuwe meterkast. In de meeste gevallen is bij het plaatsen van zonnepanelen een extra groep in de meterkast nodig. Dit brengt extra kosten met zich mee.

  • Te weinig stroom. Het is niet altijd mogelijk dat zonnepanelen alle stroom opwekken die nodig is.  

 •  

Verschillende soorten installaties 


Met de installatie van zonnepanelen moet er aan meerdere punten worden gedacht. De Wonka Broeders kunnen hierbij onder andere helpen door advies te geven en de panelen te plaatsen. Twee van deze belangrijke punten zijn het soort zonnepanelen en het soort dak dat beschikbaar is. 

Soorten zonnepanelen 


Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen en deze zonnecellen produceren energie bij instraling. De hoeveelheid energie die wordt opgewekt bij instraling is afhankelijk van de efficiëntie van de zonnecellen. In het algemeen bestaan er drie verschillende soorten zonnecellen: 

Monokristal:

 • Efficiëntie van circa 17 procent.

 • Productiekosten zijn hoger dan die van polykristallijn.

 • Design panelen. Kenmerkend aan de zwarte kleur.

Polykistral:

 • Efficiëntie van circa 15-16 procent.

 • Gunstige geprijsd.

 • Beter rendement bij diffuus daglicht (veel voorkomend in Nederland).

Dunnefilm:

 • Efficiëntie van circa 5 tot 10 procent.

 • Niet duur.

 • Door de lagere efficiëntie zijn er meer panelen en is er meer ruimte nodig.  


Soorten dak 


Op bijna alle daken, op een paar uitzonderingen na, kunnen zonnepanelen worden geïnstalleerd. Het is wel belangrijk om te beoordelen of er geen factoren zijn die ervoor kunnen zorgen dat het dak kwetsbaar wordt of die het rendement beïnvloeden. De bevestiging methoden die gebruikt kunnen worden zijn afhankelijk van het soort dak. 

Plat dak 


Een plat dak zorgt bijna nooit voor problemen bij het installeren van zonnepanelen. Met behulp van een aluminium frame kunnen de panelen geplaatst worden. Door middel van een frame kunnen de zonnepanelen in de optimale hellingshoek worden geplaatst. 

Schuin dak 


Met een schuin dak wordt er gebruik gemaakt van haken om de panelen te bevestigen. Daken gemaakt van: dakpanplaten, dakpannen, damwandplaten, golfplaten of zink zorgen vrijwel nooit voor een probleem. Waar wel rekening mee dient te worden gehouden is dat de hellingshoek van het dak invloed heeft op de efficiëntie van de zonnepanelen.  

Hoeveel energie 


In Nederland is een prima klimaat aanwezig om gebruik te maken van zonnepanelen. Wattpiek is de meet eenheid die gebruikt wordt om het vermogen van panelen te berekenen onder de Standard Test Conditions. Het vermogen wordt vervolgens doorgerekend in kilowattuur (kWh) om de verwachte opbrengst te berekenen.  
 
 Het type zonnepanelen bepaald de wattpiek. Voor Monokristal ligt dat rond de 275 Wp en voor Polikristal rond de 260Wp. Afhankelijk van het type zonnepanelen dat er wordt gebruikt kan er in Nederland gemiddeld respectievelijk zo’n 141 kWh en 133 kWh per vierkante meter per jaar aan stroom worden opgewekt. Het gemiddelde huishouden in Nederland verbruikt rond de 3,500 kWh energie per jaar. 

Wat leveren zonnepanelen op 


De prijs van zonnepanelen wordt vaak berekend per vierkante meter. Inclusief apparatuur kosten zonnepanelen gemiddeld 250 euro per vierkante meter. Voor een bedrijfspand met 100 vierkante meter dak kunnen de kosten geschat worden op rond de 25.000 Euro.  
 
Wanneer de panelen zijn geïnstalleerd kan er onmiddellijk worden bespaard. De energie die wordt opgewekt kan in een bedrijf of huishouden worden gebruikt waardoor het maandelijks voordeel kan oplopen tot meer dan 50% van de energierekening. Wanneer meer energie wordt opgewekt dan dat er wordt gebruikt kan het overschot worden teruggeboekt op de energierekening. Dit staat bekend als ‘Salderen’.  
 
Naast de kostenbesparing komen zonnepanelen in aanmerking voor subsidies. De twee meest bekende zijn de Energie-investeringsaftrek (EIA) en Kleinschaligheidsinvesteringsaftrekt (KIA). Deze kunnen samen zorgen voor een totale besparing van wel maximaal 50%. 

Wat Wonka Broeders voor u kan betekenen 


Twijfelt u nog steeds of uw dak geschikt is voor zonnepanelen, heeft u vragen omtrent de besparing of bent u zelfs overtuigd dat u zonnepanelen wilt aanschaffen? Wonka Broeders kan u advies geven omtrent het soort zonnepanelen, wat de besparing is en zelfs de subsidies voor u regelen.  
  
Neem vandaag nog contact met Wonka Broeders op zodat wij u kunnen helpen in het proces.

Wat zegt de klant over ons?